Harita alarm veriyor! Şubat 2024 çok kurak geçti

İklim değişiklikleri sıcaklıkların artmasına neden oluyor.

Sıcaklıkların artmasının ve mevsimlerin gerektiği gibi yaşanmamasının sonuçlarının, tarımdan canlı varlıkların hayatına, susuzluktan turizm faaliyetlerinin aksamasına kadar geniş bir etkisi var.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) normalin yüzdesi metoduna göre oluşturduğu, 2024 Şubat ayı meteorolojik durumu haritası da Türkiye’deki kuraklık boyutunu gözler önüne serdi.

Haritanın büyük bölümü şiddetli kurak alanlardan oluşuyor

Oluşturulan haritaya bakıldığında izlemeye başlanması gereken hafif kurak alanların en düşük seviyede kaldığı, orta şiddette hafif kurak alanların bunu izlediği, orta şiddette kurak alanların üçüncü sırada olduğu ve şiddetli kurak alanların boyutunun arttığı gözler önüne seriliyor.

Şiddetli kurak alanlar da “acil durum” olarak nitelendiriliyor.

Kuralığın etkisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuraklığı “Yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doğal olay.” olarak tanımlıyor.

Üç ayda kuraklık hızla arttı

Kuraklığı izlendiği haritalar incelendiğinde 12, 9 ve 6 aylık haritalarda kuraklığın yavaş yavaş arttığı ancak şubat ayında olduğu kadar önemli bir kuraklığın yaşanmadığı göze çarpıyor. Burada da üç aylık kuraklık haritası görülüyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir