Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

Akılcı Test İstemi Uygulamaları ve Türk Tabipleri Birliği Tepkisi

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, hangi uzmanlık alanlarının hangi testleri isteyebileceğini, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceğini ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceğini belirliyor. Ancak bu düzenleme, doktorlara “tetkik kısıtlamasını” getiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 15 Haziran’da yürürlüğe giren bu düzenlemeye tepki gösterdi.

TTB’nin yayımladığı açıklamaya göre, hekimler artık hastaları için tetkik istediğinde hastane bilgi sistemlerinden engellemelerle karşılaşıyor. TTB, başlangıçta bunun teknik sorunlardan kaynaklandığını düşündü ancak durumun sistemli bir düzenleme olduğunu fark etti. Bu düzenlemeye göre, uzmanlık alanlarına göre hangi testlerin istenebileceği, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceği ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceği belirleniyor.

Açıklamada, e-Nabız ve MEDULA sistemleri üzerinden iş kurallarına aykırı tetkiklerin geri ödemesinin SGK’ya iletilmeyeceği belirtiliyor. Bu durum, ilgili sağlık kurumlarının sistemleri üzerinde kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

TTB, akılcı laboratuvar kullanımının hastalara en hızlı, en doğru ve en maliyet etkin şekilde teşhis koymayı amaçladığını belirtiyor. Ancak getirilen kısıtlamaların hastaların sağlık hakkına erişimini zorlaştırabileceğini vurguluyor. Hekimlerin hastalarının tanı ve tedavisi için ihtiyaç duyduğu testlere erişimini zorlaştıran kısıtlamaların yanı sıra akılcı laboratuvar uygulamalarının hekimin yetkilerini ve sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla getirilmediğini ifade ediyor.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı bu uygulamayı askıya almaya ve ilgili uzmanlık dernekleriyle işbirliği içinde yeniden değerlendirme yapmaya çağırıyor.

Related Posts

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.