Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!



Çiftçilerimiz Zirai Don Felaketinden Zarar Görüyor

Son birkaç gündür tarihin en büyük zirai don olayları nedeniyle çiftçilerimiz ciddi ürün ve mali kayıplar yaşamaktadır. Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağına daha fazla sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir. Çiftçilerimizin geçmişten kalan desteklerinin bu zor günlerde ödenmesi, gıda enflasyonu ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümünde önemlidir.

Türkiye’nin Tarım Alanları Daralıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken ekilen tarım alanları azalmaktadır. Bu durum, tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırmakta ve yanlış tarım politikalarının zararlarını ortaya koymaktadır. Kişi başına düşen tarım alanı hızla azalmış ve tarım alanları %8,3 küçülmüştür.

Tarım Desteği Yetersiz

Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılacak destek miktarı, milli gelirin %1’inden az olamamaktadır. Ancak yıllardır bu destekler hedeflenen düzeyin çok altında kalmaktadır. Çiftçilerin bu durumdan kaynaklı devlete olan alacağı 3.5 trilyon lirayı aşmaktadır.

Faizler Tarıma Değil, Finans Sektörüne Gidiyor

Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bir ortamda tarım yeterince desteklenmezken, faiz harcamaları önemli bir bütçe kalemi olmaya devam etmektedir. Örneğin, 2024 yılında yapılan faiz ödemeleri tarımsal desteklerin neredeyse 14 katıdır. Bu durum çiftçilerin üretmesini ve toprağına sahip çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Related Posts

ZTSO Başkanı Metin Demir: Bölgemiz için yatırım ve iş birliklerini istişare ettik

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının organizasyonu ile, İstanbul’da iş yapan Zonguldaklı İş insanları ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası yönetim temsilcilerinin toplantısı, ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir başkanlığında gerçekleşti. Metin Demir, “Katılımcı iş insanlarımıza bölgemizde yeni oluşan imkanlar, olanaklar ve üretim ve ihracat potansiyeli hakkında bilgiler vererek, bölgemizde yapabilecekleri muhtemel yatırımlar ve iş birliklerini istişare ettik” ifadelerini kullandı.

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Resmi Gazete’de yayımlandı: AVM’lerde yeni dönem başlıyor

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan AVM’ler hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, yapı ruhsatı başvurusunda, yönetmelikle belirlenen nitelikler taşıyan projelerin yapı ruhsatında yapının niteliği AVM olarak belirtilecek …

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen ay yaşanan zirai don olaylarının hasar tespit çalışmalarını hala açıklamadığına dikkat çekerek, “Yüzde 100’e varan hasarda eğer bu yıl çiftçinin cebine hiçbir gelir girmeyecekse ve yaptığı harcamaların karşılığını bile alamıyorsa bu önümüzdeki yılda hepimizin tüketmesi gereken sebze ve meyveler için çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Meyve fiyatları zaten yüksekti, bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak. İhracat kalemlerimizde düşüş olacak” dedi.

Erken emeklilikte yeni dönem: SGK’nın yeni uygulaması kimleri etkileyecek?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında yeni düzenlemeye gitti. Meslek kodlarıyla ilgili yapılan duyuru sonrası, ”yıpranma hakkı” bazı meslek grupları için tehlikeye mi giriyor? Habertürk’ten Ahmet Kıvanç konuyu köşesine taşıyarak detayları paylaştı.

THY duyurdu: İslamabad ve Lahor seferleri iptal edildi

Türk Hava Yolları (THY), Hindistan’ın Pakistan’a saldırısı nedeniyle bugün ve yarın İstanbul’dan yapılması planlanan İslamabad ve Lahor seferlerini karşılıklı iptal etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir