Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD’de petrol sondaj kuleleri azaldı: Enerji sektöründe daralma sinyali

ABD’de faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısı bir haftada 8 adet azalarak 465’e düştü.

Ekonomist Atilla Özkan’dan Önemli Uyarı: ‘Ani Duruş Riski Konuşuluyor!’

Cumhuriyet TV’de Ömer Can Talu’nun sorularını yanıtlayan Ekonomist Atilla Özkan, Türk ekonomisindeki son durumu değerlendirerek, artan işten çıkarmalar, rekor bütçe açığı ve “ani duruş” riskine dikkat çekti. Özkan, “Gıda hariç hiçbir sektörde geleceğe dair olumlu bir tablo görünmüyor” dedi.

Merkez Bankası rezervleri yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 16 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 314 milyon dolar artışla 145 milyar 657 milyon dolara çıktı.

Dolar 38’i terk etti: 39’a yerleşti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na operasyon sürecinde 38 Tl bandında tutulan dolar/TL 39’a yükseldi.

Karadeniz’in lezzeti Brezilya’da

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde 12-15 Mayıs’ta düzenlenen fuara Karadeniz ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerince katılım sağlandı. Güney Amerika’nın …

Yatırımı olanlar dikkat: Altın fiyatlarında düşüş olur mu? Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirdi

Nisan ayının sonlarına doğru 4 bin 305 TL’yi görerek tarihi rekor kıran gram altın fiyatı geçtiğimiz haftalarda sert düşüş göstermişti. 3 bin 900 TL’nin de altını test eden gram altın fiyatı yeni haftada önemli bir çıkış yakaladı. Sert yükselişin yaşandığı gram altında 4 bin 150 TL seviyesi görüldü. Peki yaşanan son yükselişin sebebi ne? Gram altında yeni tahminler neler? Ekonomist Hikmet Baydar rakam vererek, “Bu seviye her an görülebilir’ dedi. İşte detaylar…