Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim İndus Nehri Üzerinden Sürüyor

22 Nisan’da statüsü tartışmalı Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim su yolunda da devam ediyor. Hindistan, 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. Hint basınına göre, Yeni Delhi yönetimi ayrıca Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı’ndan da su akışını kesebilir. Hindistan yetkilileri ise su akışındaki azalmayı barajlardaki temizlik çalışmalarına bağladı. Karachi yakınlarından Umman Denizi’ne kadar uzanan İndus Nehri, Pakistan’ın hayati önemdeki su kaynağı olup ülke ekonomisinin büyük bir kısmını sulamaktadır.

İndus Nehri: Pakistan’ın Can Damarı

İndus Nehri, Çin’den doğup Hindistan üzerinden Pakistan’a uzanmaktadır ve ülkenin çeşitli bölgelerinden geçerek Umman Denizi’ne dökülmektedir. Nehir sisteminin yüzde 47’si Pakistan, yüzde 37’si Hindistan tarafından paylaşılırken kalan kısımlar Afganistan ve Çin toprakları üzerinden geçmektedir. İndus Nehri’nin su kapasitesi oldukça yüksek olup Pakistan’ın tarım ve ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkenin gıda üretiminin yüzde 90’ı İndus Nehri’nden elde edilen su ile gerçekleşmektedir.

Artan Askeri Yatırımlar Gerilimi Yükseltiyor

Uzmanlara göre, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri yatırımlardaki artış gerilimi artırmaktadır. Hindistan, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarını envanterine eklerken Pakistan ise Çin’in J-10 jetlerini kullanmaya başladı. Her iki ülke de hava savunma sistemlerini güçlendirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, taraflar arasında arabuluculuk yapmak için Pakistan ziyaretine gitti.

Rusya ve İran’dan Uyarılar

Rusya ve İran, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflar arasındaki diyaloğu sağlamaları yönünde çağrıda bulundu. Pakistan ise günler içerisinde 120 km menzilli karadan karaya füze testi gerçekleştirdi.

Related Posts

Dodik’ten Viyana’ya sert mesaj: “Bosna’yı haritada gösteremez”

Bosna Hersek’in Sırp bölgesi olan Republika Srpska’nın Başkanı Milorad Dodik, Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger’e yönelik sert ifadeleriyle gündemde. Dodik, Meinl-Reisinger’in Bosna’ya dair hiçbir bilgiye sahip olmadığını, ülkeyi …

Özgür Özel’e saldıran Tengioğlu’nun ifadesinden ayrıntılar… ‘Erdoğan’a ‘sana dünyayı dar ederim’ demesinden rahatsız olmuştum’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldırıda bulunan Selçuk Tengioğlu emniyette verdiği ifadede, saldırıyı önceden planlamadığını ve olayın aniden geliştiğini öne sürdü. “Üstüne basarak söylüyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘sana dünyayı dar ederim’ demesinden rahatsız olmuştum” diye konuşan Tengioğlu, kimseden talimat almadığını söyledi.

İran’daki korkunç patlamanın verdiği zarar ortaya çıktı

İran’da büyük patlamanın yaşandığı limandaki hasarın maliyeti açıklandı. Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Muhammed Muhsin Sadr, “Kabaca bir hesapla, Şehid Recai Limanı’ndaki patlama nedeniyle 3 ile 5 milyar dolar arasında bir zarar oluştu” dedi.

Dünya yeni bir savaşa hazırlanıyor! Artık an meselesi

Hint basınına göre, Hindistan, Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. India Today gazetesinin haberine göre, Cammu Keşmir’de gerçekleşen terör saldırısının ardından Pakistan ile 1960 yılında imzalanan İndus …

Romanya’da yenilenen cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Romanya’da yenilenen cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Kendini yıllarca yılanlara ısırttı: Kanı yeni panzehire umut oldu

ABD’li bir adam, 18 yıl boyunca kendine hem ölümcül yılanların zehrini enjekte etti hem de yılanlara ısırttı. Bilim adamları, bu kan örneklerinden elde ettikleri antikorlarla 19 farklı yılan türüne karşı etkili bir panzehir geliştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir