NASA fareleri araştırma için uzaya gönderdi: İşte sonuçlar

Araştırmaya göre, ISS’de 37 gün geçiren farelerin uyluk kemiği (femur) bölgesinde büyük çapta delikler oluştuğu belirlendi. Ancak, aynı farelerin omurga kemiklerinde benzer bir etkilenme gözlemlenmedi. Bilim adamları, bu durumun, vücuttaki yük taşıyan kemiklerin mikro yer çekiminde daha çok zarar gördüğünü gösterdiğini ifade ediyor.

Uzmanlar, “İki ayaklı insanlar için omurga üst vücudu taşıyan önemli bir bölge iken, dört ayaklı farelerde aynı fonksiyonu görmüyor. Bu nedenle, dünya şartlarında ağırlık taşıyan kemiklerin uzayda daha fazla zarar gördüğü düşünülüyor” açıklamasını yaptı.

[ PLOS ONE, 2025]

Uzay radyasyonu kemik kaybında etkili değil

Daha önce kemik kaybının uzay radyasyonuna veya sistemik bir faktöre bağlı olduğu düşünülse de, yeni bulgular bu hipotezi desteklemiyor. Araştırmacılar, eğer radyasyonun temel sebep olduğu kanıtlanmış olsaydı, tüm kemiklerde eşit seviyede bir bozulma görülmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak elde edilen veriler, kemik kaybının daha spesifik bölgelerde meydana geldiğini gösteriyor.

Araştırmaya liderlik eden biyomühendis Rukmani Cahill, “Mikro yer çekiminde, normalde ağırlık taşıyan kemikler yeterince baskıya maruz kalmadığı için, kullanılmadıklarından dolayı bozulma gösteriyor olabilir” dedi.

Astronotlar için ciddi risk oluşturuyor

NASA’nın verilerine göre, insanlar uzayda her ay ortalama %1 veya daha fazla kemik yoğunluğu kaybediyor. Bu oran, yeryüzündeki osteoporoz hastalığından 10 kat daha hızlı bir kayba işaret ediyor. Bu durum, uzun süreli uzay yolculuklarında astronotların kemik sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atabilir.

Bilim adamları, diyet değişikliklerinin tek başına yeterli olmayabileceğini, bunun yerine astronotların uzayda kas ve kemiklerini çalıştıracak egzersizlere odaklanmaları gerektiğini vurguluyor. NASA, gelecekteki uzay misyonlarında kemik kaybının önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapmayı planlıyor.

Bu araştırma, bilim dergisi PLOS ONE’da yayınlandı.

Related Posts

Frostpunk 1886 duyuruldu: 2027’de Türkçe olarak geliyor

Polonyalı oyun geliştiricisi 11 bit studios, hayranlarını sevindirecek büyük bir duyuru yaptı: İlk oyunun yeniden yapımı olan Frostpunk 1886, 2027 yılında oyuncularla Türkçe arayüz ve altyazı desteğiyle buluşacak. Geliştirici ekip, bu proje için …

WhatsApp’a oldukça önemli “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” özelliği geldi

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, gizlilik odaklı yeni özelliği “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” (Advanced Chat Privacy) ile kullanıcılarının kişisel verilerini koruma konusunda bir adım daha attı. Bu yeni özellik …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA’nın 2021 yılında fırlattığı Lucy uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesindeki gizemli asteroid grubu olan Truvalılar’ı incelemek için 12 yıllık bir yoluculuğa çıkmıştı. Ve şimdi Lucy uzay aracı, ikinci hedefi olan 52246 Donaldjohanson asteroidine …

Tır ile çarpışan TOFAŞ hurdaya döndü: 4 yaralı

Tır ile çarpışan TOFAŞ hurdaya döndü: 4 yaralı HATAY – Hatay’da tır ile çarpışarak hurdaya dönen TOFAŞ’ta bulunan 4 kişi yaralandı. Kaza, Gaziantep – Hatay yolu Hassa ilçesi Eğribucak kavşağında yaşandı. Kavşakta dönüş yapmak isteyen M.E.Ç …

TEİAŞ’ın 2021 ve 2022 Hesapları İncelendi

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü. TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım, Komisyonda yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunan toplam 1463 transformatör …