Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi Ve Sağlıklı Yaşam

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri dünya genelinde artış gösteren ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıksız yaşam tarzları, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturmaktadır.

Kalp krizlerinin yaşanma sıklığına bakıldığında, neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bu vakaların %25’inin ise 40 yaş altında meydana geldiği görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların yaygınlığı oldukça yüksektir. Her yıl dünya genelinde 18 milyon insan, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmektedir ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kalp damar hastalıklarını ölüm ve engellilikle ilgili en önemli sebep olarak göstermektedir. Türkiye’de ise, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizinin belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrı tipik olarak baskı ve ağırlık hissi şeklindedir ve bazen vücudun farklı bölgelerine (sol kola, boyna, omuzlara, sırt ve karına) yayılabilir. Bunun yanı sıra, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin diğer belirtileri arasındadır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, özellikle kadınlarda belirtiler daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Çoğunlukla Sabahları Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde yaşanmaktadır. Harvard Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırma, sabah saatlerinde meydana gelen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sabahları, kalp krizine yol açabilen kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin daha az olması, sabahları kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Uzmanlar, sabahları yoğun egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artmaktadır. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizinin ertelenmesi gerektiğini ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığını korumada önemli rol oynadığını belirtmektedir. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece 7 saatten az uyuyan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir