Ifo İş Ortamı Güven Endeksi yükselişini altıncı aya taşıdı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), haziran ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katıldığı ankette, geçen ay 87,5 olan endeks bu ay 88,4 puana yükseldi. Yatırımcıların beklentisi ise 88,2 puandı ve endeksin beklentileri aştığı görüldü.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi geçen ayki 89 puandan 90,7 puana, Mevcut Durum Endeksi ise 86,1 puandan 86,2 puana yükseldi.

Alman şirketleri arasında güvenin arttığı belirtilen açıklamada özellikle hizmet sektöründe ve inşaat sektöründe güvenin yükseldiği vurgulandı. Ancak imalat sektöründe sipariş defterlerine ilişkin endişeler devam ediyor.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, şirketlerin mevcut durumlarını daha olumlu değerlendirdiklerini söyleyerek Alman ekonomisinin giderek güven kazandığını ifade etti.

Commerzbank Baş Ekonomisti Jörg Kramer ise endeksteki art arda altıncı yükselişin ekonomik gerilemenin geride kaldığını gösterdiğini belirtti. Alman hükümetinin mali paketi ve ECB’nin faiz indirimlerinin şirketlerin ekonomiye olan güvenini artırdığı da vurgulandı.

Alman Ekonomisi Güçlü Büyüme İçin Zorlanıyor

Alman ekonomisi, son dönemde yüzde 0,4 büyüme kaydederken, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı nedeniyle belirsizlikler sürüyor. Tarife savaşları ve küresel ticarette yaşanan olumsuz etkiler endişeleri artırırken analistler, Trump’ın politikalarının Alman ekonomisi üzerinde özel bir risk oluşturduğunu belirtiyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu biliniyor ve bu durum ekonomiyi kırılgan kılıyor. 2024’te yaşanan gerilemenin ardından ekonomi, yapısal sorunlar ve Çin ile artan rekabet nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor.

Hükümet, bu yıl için büyüme beklentisini düşürmüş ve ekonomideki belirsizliklere karşın tedbirler almaya devam ediyor. Gelecekte savunma harcamaları ve altyapı için yapılan harcamalarla ekonominin canlanması hedefleniyor.

Related Posts

Doğrudan tekerleğe monte edilen motor sıradan bir arabayı canavara dönüştürüyor

Elaphe, Ocak 2025’te Las Vegas’taki CES’te Sonic.1’i tanıttıktan sonra, şimdi de en gelişmiş halefi olan Sonic X’i tanıttı. Bu motor, “yerleştirme” çözümü olarak tasarlanmış, yani büyük modifikasyonlara veya özel olarak tasarlanmış parçalara ihtiyaç …

5 şirket devlete 1.1 milyar lira borç taktı

EÜAŞ, 21 ana dağıtım şirketi içinde 5’inin devlete borcunu ödemediğini açıkladı. Borcu olan firmaların hangileri olduğu belirtilmezken, devletin bu firmalardan 1.1 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.

Başkasına ait POS cihazının kullanılmasını engellemeye yönelik ek önlemler geliyor

Basit usule tabi mükellefler, toptancılar gibi mecburiyet dışında bırakılanlar hariç olmak üzere perakende mal ve hizmet satışı yapan mükelleflerin de yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları ya da güvenli mobil ödeme sistemine dahil olmaları zorunlu olacak.

Türkiye’de üretilecek, 54 ülkeye ihraç edilecek!

Renault Duster’ın ardından, markanın yeni SUV modeli Renault Boreal de Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda banttan inecek. 2026 yılı itibarıyla üretime başlayacak olan Boreal, Türkiye’den 50’den fazla ülkeye ihraç edilerek ülke …

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.