Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Uykusuzluğun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Üzerine Yapılan Araştırma

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son araştırma, sadece dört saatlik uyku almanın bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, 16 sağlıklı erkek üzerinde kontrollü bir deney olarak yürütüldü. Katılımcılar, normalde 8,5 saat uyku alırken, deney sırasında üç gece boyunca sadece 4,25 saat uyudu.

Her deney aşamasından sonra erkekler, yoğun bir bisiklet antrenmanı yaptılar ve araştırmacılar, kanlarındaki 90’dan fazla farklı protein seviyesini inceledi. Sonuçlar, uyku eksikliğinin, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili inflamasyon belirteçlerinde artışa neden olduğunu gösterdi.

Uykusuzluğun yol açtığı bu yüksek seviyedeki iltihaplı proteinler, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon riskini artırabilir.

Ayrıca, endişe verici olan bir diğer nokta ise, yetersiz uyku sonrasında yapılan egzersizin, beyin ve kalp sağlığı için faydalı olan bazı proteinlerin etkisini azaltmasıdır. Ayrıca, araştırma sırasında kan örneklerinin alındığı saatlerin bu protein seviyesini etkilediği gözlemlendi.

Bu bulgular, özellikle vardiya çalışanlar ve düzensiz uyku düzenine sahip yetişkinler için sağlık açısından endişe verici bir durumu vurguluyor.

Related Posts

Hizmetli mi ? Hizmetli Memur mu ?

Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Kucur’un Kamuda Çalışan Hizmetli Personeller ile ilgili yaptığı basın Açıklamasıdır.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.