Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Uluslararası Astronomi Birliği’nden Büyük Keşif: 3I/Atlas Adlı Buzlu Cisim

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi tarafından 3I/Atlas olarak adlandırılan bu buzlu cisim, şimdiye dek tespit edilen yıldızlararası nesneler arasında en büyüğü olabilir. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, çapı 10 ila 20 kilometre arasında olabilir. Ancak büyük oranda buzdan oluşuyorsa, daha küçük de olabilir. 

60 KM/SN HIZLA GÜNEŞ SİSTEMİ’NDEN GEÇİYOR

Science alert haberine göre cismin 60 kilometre/saniyeyi aşan bir hızla hareket ettiği tahmin ediliyor. Bu hız, onu Güneş’in çekim alanına bağlı olmayan bir yolculukta olduğuna işaret ediyor. Diğer bir deyişle, bu cisim Güneş’in yörüngesinde değil; uzak bir yıldız sisteminden koparak buraya geldi ve tekrar galaksinin derinliklerine doğru yol alıyor.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, konuyla ilgili olarak “Üzerinde bulanıklık olması, cismin büyük ölçüde buzdan oluştuğunu gösteriyor” dedi.

İlk olarak 2 Temmuz’da, Hawaii’deki NASA destekli ATLAS teleskop ağı tarafından tespit edilen nesne, başlangıçta A11pl3Z olarak adlandırıldı. Ancak yörüngesi analiz edildikten sonra yıldızlararası kökeni teyit edildi.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Moissl, cismin Mars yörüngesinin hemen içinden geçeceğini, ancak hiçbir gezegene çarpma riski taşımadığını belirtti. Şu anda Dünya’dan yaklaşık Jüpiter uzaklığında bulunan 3I/Atlas, Ekim sonuna kadar Güneş’e yaklaşmayı sürdürecek ve ardından yavaşça uzaklaşacak. Teleskoplarla gelecek yıla kadar gözlemlenebilir olacak.

ÜÇÜNCÜ ZİYARETÇİ

Bu keşif, insanlığın yıldızlararası uzaydan gelen cisimleri tespit ettiği üçüncü olay olarak tarihe geçti. İlki, 2017’de keşfedilen ve ‘Oumuamua adı verilen garip şekilli cisimdi. İkinci yıldızlararası misafir ise 2019’da tespit edilen 2I/Borisov olmuştu.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden astronom Mark Norris, “Bu yeni nesne, daha önce keşfedilen yıldızlararası cisimlerden çok daha hızlı hareket ediyor” dedi. Norris ayrıca, bu tür nesnelerin sayısının Güneş Sistemi içinde her an 10 bine kadar çıkabileceğini öngören modellemelere dikkat çekti.

HAYATIN İZLERİ TAŞINIYOR OLABİLİR Mİ?

Bilim insanlarına göre bu tür yıldızlararası cisimler, başka yıldız sistemlerinde oluşmuş ve zamanla bu sistemlerden kopmuş gök cisimleri olabilir. Eğer bu tür nesnelerde amino asitler gibi yaşamın yapı taşları keşfedilirse, bu durum evrende başka yıldız sistemlerinde de yaşam için uygun koşullar olabileceğini gösterebilir.

Her ne kadar 3I/Atlas’a uzay aracı gönderilmesi şu an için mümkün görünmese de, gökbilimciler bu tür nadir ziyaretçilerin, evrenin başka köşelerinden bilgi taşıdığını ve bilimsel araştırmalar için büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Fransa’nın ulusal kan tedarik kurumu EFS, dünyada ilk kez tespit edilen yeni bir kan grubu sistemini kamuoyuna duyurdu.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

FC25’te 8. Sezon büyün yeniliklerle başlıyor

EA Sports’un popüler futbol simülasyonu FC25’te 8. Sezon yepyeni bir Premium Pass ve oyun içi güncellemelerle 5 Haziran’da başlıyor. Bu sezonun en dikkat çeken teması Shapeshifters! Alexis Sanchez’ten Kaka’ya, Tonali’den Douglas Luiz’e kadar birçok …