Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Antimikrobiyal Dirençle Mücadelede Yeni Adımlar Atılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antibiyotiklere karşı gelişen direnç sonucu ortaya çıkan antimikrobiyal direnci ele almak için harekete geçiyor. DSÖ, birkaç ay önce yayımladığı “Öncelikli Bakteriyel Patojenler” listesi ile dikkat çekiyor. Listede yer alan 15 bakteri ailesi, antibiyotiklere karşı gelişen dirençleri nedeniyle özellikle tehlikeli olarak sıralanıyor.

DSÖ uzmanları, bu rehberin yeni tedavi seçeneklerinin araştırılması, uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi ve inovasyonun desteklenmesi için yol gösterici olacağını belirtiyor. Antimikrobiyal direnç, birçok mikroorganizmanın ilaçlara karşı direnç geliştirmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum enfeksiyonların daha ağır seyretmesine, yayılmasına ve sonuç olarak morbidite ile mortalitenin artmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, direncin özellikle ilaçların yanlış, aşırı veya gereksiz kullanımından kaynaklandığını belirtiyor.

DSÖ Antimikrobiyal Direnç Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, “Öncelikli bakteriyel patojenler listesi, ilaç dirençli enfeksiyonların küresel yükünü analiz ederek hazırlandı” diyor. Ancak uzmanlar, günümüzde en büyük endişenin mantar enfeksiyonlarının yayılması olduğunu belirtiyor. Özellikle bazı mantar türleri, sağlıklı bireylerde ve zayıf bağışıklıklı hastalarda ciddi hastalıklara sebep olabiliyor.

Pittsburgh Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Neil Clancy, mantarlar hakkında, “Mantarlar, insan hücrelerine daha yakın akraba oldukları için yeni antifungal ilaç geliştirirken insan hücrelerine zarar vermemeye dikkat etmeliyiz” diyor.

Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Kısıtlı İlaç Seçenekleri

Mantar enfeksiyonlarına karşı mevcut ilaç seçenekleri oldukça sınırlı. CDC’ye göre dünya genelinde sadece 17 antifungal ilaç kullanılıyor. Bu durum, mantar kaynaklı enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonların neden olduğu ölümlerin sayısının artmasına sebep oluyor. Bu da süper bakterilerle bağlantılı ölümlerle benzer bir kayba işaret ediyor. Bilim insanları ve sağlık otoriteleri, hem bakteriyel hem de mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede yeni stratejilerin hızla devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. Özellikle antifungal ilaç geliştirme çalışmalarının hız kazanması, küresel sağlık güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Related Posts

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…