Çalışanların üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıflara ait taşınmazların satışından KDV alınmayacak: Emekçiye başka, vakfa başka!

Vakıfların Taşınmazları İçin KDV İstisnası Geliyor!

Emekçilerin üzerindeki vergi yükü artarken, diğer yandan istisna, muafiyet gibi çeşitli gerekçelerle her yıl milyarlarca liralık verginin tahsilinden vazgeçiliyor. Bütçede “vergi harcaması” olarak adlandırılan bu durum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve yakında TBMM Genel Kurulu’na sunulacak olan ekonomiye yönelik “torba teklif” ile KDV Yasası’nda yapılan düzenlemeyle devam ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki vakıfların ve mazbut vakıfların mülkiyetinde bulunan taşınmazların satışına KDV istisnası getirilmesi planlanıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu sorguladılar.

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Aran, kiralanamaz durumda olan ve elden çıkarılması planlanan yaklaşık 10 bin adet konut bulunduğunu açıkladı.

Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Muş, KDV’siz satışların rekabet şartlarını zayıflattığını belirterek, tartışmalara yol açtı. CHP’li Akay, KDV’den vazgeçilmemesi gerektiğini söylerken, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ise bu durumun gelir getirmediğine vurgu yaptı.

Komisyonun verdiği bilgi notunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mazbut vakıflara ait yaklaşık 5 bin adet konutun satışının planlandığı ve bu satışlardan 10 milyar TL gelir elde edilebileceği belirtildi. Ancak, KDV’nin vazgeçilmesi durumunda 1 milyar TL tutarında vergi kaybı yaşanacağı hesaplandı.

Related Posts

Kamu işçisine ikinci zam teklifi belli oldu; TÜRK-İŞ’ten “Anlamı yok” tepkisi geldi

Kamu işçisine ikinci zam teklifi belli oldu; TÜRK-İŞ’ten “Anlamı yok” tepkisi geldi

Bakan Uraloğlu’ndan hava sahası kısıtlamalarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İran ile İsrail çatışmalarından dolayı bölgedeki hava sahası kısıtlamalarının İran hariç kaldırıldığını, Türk şirketlere ait uçakların tahliye sürecinin devam ettiğini duyurdu.

Kriptoyla kara para aklamaya ‘kıskaç’

Yasadışı bahis ve dolandırıcılık başta olmak üzere suç gelirlerinin kripto işlemleriyle aklanmasını önlemeye yönelik yeni hamleler yolda. Stabil kripto para transferlerine günlük 3 bin dolar limit uygulanacak. Bakan Şimşek, “Uyum sağlamayan platformlara lisans iptali uygulanabilecek” dedi.

Ifo İş Ortamı Güven Endeksi yükselişini altıncı aya taşıdı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, faiz indirimleri ve hükümetin büyük mali paketinin şirketlerin gelecekteki işleri konusunda daha iyimser olmasını sağlamasıyla haziranda 88,4 puana yükselerek artış serisini altıncı aya taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan, İsrail ile İran arasındaki ateşkese ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin, insani ve çevresel riskleri azaltmanın yanı sıra, ekonomik etkileri bakımından da olumlu olacağını bildirdi.

Konkordato sürecindeki tekstil devi fabrikasını satıyor

Küresel ekonomik krizin etkileri Türkiye’de pek çok şirketi zor durumda bırakırken, bu iflas dalgasına son olarak Türk tekstil sektörünün önemli isimlerinden Aysunzade Tekstil de katıldı. ÜNLÜ MARKALARA ÜRETİM YAPAN DEV ŞİRKET İLANDA Ekonomim’in …