Başkasına ait POS cihazının kullanılmasını engellemeye yönelik ek önlemler geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, Ödeme Sistemlerinde Değişiklik Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet satarak ödeme yapan mükelleflerin ödeme sistemlerini başka mükelleflere vermesini düzenleyen yeni bir Genel Tebliğ taslağı hazırladı.

Taslak yürürlüğe girdiğinde, perakende satış yapan mükelleflerin, ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu dışındakilerin, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekecek. Bu cihaz, ödeme belgesini ve mali belgeyi tek bir belge olarak düzenlemelerine olanak tanıyacak.

Denetimlerde, mükelleflerin başka mükellefler adına kayıtlı ödeme sistemlerini kullandıkları ve bu sistemler aracılığıyla mal ve hizmet satışı yapıp tahsilat yaptıkları tespit ediliyor. Bu durum, kayıt dışı hasılat elde edilmesine veya gerçekte mal veya hizmet alınmayan bir mükellef adına gider kaydedilmesine neden olabiliyor. Genel Tebliğ taslağı, fiziki ve sanal ödeme sistemlerinin kullanımına ilişkin kuralları düzenlemeyi amaçlıyor.

Ticari Süreçler Kayıt Dışılıktan Uzak Tutulacak

Genel Tebliğ taslağıyla, ticari süreçlerin kayıt dışılığa karşı korunarak sürdürülmesi hedefleniyor. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ve toptancılar gibi istisnai durumlar haricinde, perakende mal ve hizmet satan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekiyor.

Bu mükellefler, başka mükelleflerin ödeme sistemlerini kullanamayacakları gibi, seyyar EFT-POS cihazı da alamayacaklar. Ödeme kabul eden cihazlar üzerinde çalışacak POS uygulamaları, mükelleflerin kendi adlarına bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı ile anlaşma yapmaları gerekecek.

Bayilere Ödeme Sistemlerinin Kullanımı

Bayilik ilişkisi bulunan mükellefler, ana bayilerine ait ödeme sistemlerini kullanabilecekler. Bu durum, ticari iş ilişkileri kapsamında ana firmaya ait finansal hesapların ilave hesap olarak tanımlanmasına olanak tanıyacak.

Ayrıca, belirli koşullar sağlandığında, bayilere ait ödeme kabul eden cihazlara ana firmanın POS uygulaması kurulabilecek. Bu koşullar arasında en az 30 bayiye sahip olma, bayilik sözleşmesi yapma ve tahsilat bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirme gibi şartlar bulunuyor.

e-Ticaret Mükelleflerine Yönelik Düzenleme

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gereken mükellefler, elektronik ticaret dışındaki satışlarda sanal POS uygulamalarını kullanamayacaklar. E-ticaret için mal veya hizmet temini yapan hizmet sağlayıcıları, burada konumlandırılan sanal POS’ları kullanarak ödemelerini alabilecekler.

Ayrıca, banka ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere uygun cihaz ve sistemler temin edecek, bunların doğru kullanıldığını izleyerek gereken önlemleri alacaklar.

Related Posts

Türkiye’de üretilecek, 54 ülkeye ihraç edilecek!

Renault Duster’ın ardından, markanın yeni SUV modeli Renault Boreal de Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda banttan inecek. 2026 yılı itibarıyla üretime başlayacak olan Boreal, Türkiye’den 50’den fazla ülkeye ihraç edilerek ülke …

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Un ihracatında bu yıl 3 milyon ton hedefleniyor

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, yeni sezonda da un ihracatında dünya lideri olmayı hedeflediklerini belirterek, “Buğdaylarımız bu sezon yeterince kaliteli ve ithalatımız da açık. 3 milyon tonu bulabilecek un ihracatı hedefimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı.