Avrupa savaşa mı hazırlanıyor? Üretim 3 katına çıkacak

Rusya’nın 2022’deki Ukrayna işgali, Avrupa’nın savunma sanayisinde tarihi ölçekte büyümeye yol açtı.

İngiliz finans gazetesi Financial Times’ın 37 şirkete ait 150 tesisle ilgili radar uydu verilerine dayalı analizine göre kıtada 7 milyon metrekareden fazla yeni savunma üretim alanı inşa ediliyor.

Bu da barış zamanındaki üretim hızının üç katı genişlemeye işaret ediyor.

EN ÇOK NEYE YATIRIM YAPILIYOR?

Sentinel-1 uydularından toplanan verilere göre Avrupa’nın savunma tesislerinde 2020-2021 yıllarında 790 bin metrekare olan inşaat faaliyeti 2024-2025 döneminde 2.8 milyon metrekareye yükseldi.

Financial Times, bu büyümenin barış dönemindeki ucu ucuna üretimden uzun süreli savaş üretim kapasitesine geçildiği anlamına geldiğini yazıyor.

Gazeteye göre üretim önceliği top mermisi, füze ve mühimmat üzerine yoğunlaşmış durumda.

ASAP ETKİSİ

Avrupa Parlamentosu’nun 500 milyon euroluk programı olan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasası’nın (ASAP) da bu büyümede etkili olduğu belirtiliyor.

Analizde incelenen 88 tesisin 20’sinde devasa fabrika ve yol yapımı, 14’ündeyse küçük ölçekli genişlemeler görüldü. Gazete, ASAP desteği alan firmaların almayanlara kıyasla çok daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekiyor.

Örneğin Alman savunma devi Rheinmetall ile Macar devletine bağlı savunma şirketi N7 Holding, Macaristan’ın güneyindeki Varpalota’da mühimmat ve patlayıcı için büyük bir üretim alanı inşa etti. 2022’de 70 bin adet olan 155mm’lik mermi kapasitesinin 2027’de 1.1 milyon adete çıkarılması bekleniyor.

AB, 1,5 milyar euroluk yeni bir savunma programı planlıyor; bu kez odak alanlarının hava savunma sistemleri, uzun menzilli füzeler, insansız hava araçları ve patlayıcı üretimi olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Bolu’da yangın! Alevler yerleşim alanlarına yaklaşıyor!

Bolu’nun Alpağut Mahallesi’nde orman ve çalıların bulunduğu bölgede çıkan yangın, yerleşim alanlarına yaklaştı. Ekipler ve vatandaşlar alevlere müdahale etti.

Kötü koku ekipleri harekete geçirdi

Burdur’da apartmanda dairesinden kötü koku yayılması üzerine olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Yapılan incelemede herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayınca ekipler de bölgeden ayrıldı.

Ertuğrul Özkök yeni anketi açıklıyor: Bahçeli’nin İmamoğlu ve yargı çıkışının perde arkası: Temmuz’da dramatik değişim

Gazeteci Ertuğrul Özkök son yazısında, Temmuz ayında kamuoyunda yaşanan değişimleri ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İmamoğlu ile yargı sürecine dair çıkışının perde arkasını kaleme aldı.

Fransa “kırmızı” alarmda

Ulusal basında yer alan haberlere göre, çoğunluğu ülkenin güneybatısında bulunan 14 vilayet sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Fransız Meteoroloji Ajansı Meteo-France, termometrelerin, Aude vilayetinde 42 santigrat dereceyi göstereceğini …

UEFA Konferans Ligi’nde rövanş haftasını Başakşehir açacak

UEFA Konferans Ligi’nde 3. eleme turu rövanşları, çarşamba günü yapılacak İstanbul Başakşehir-Viking maçıyla başlayacak.

‘Sevgilisini kıskanan’ kadın Taksim’i kana buladı: Üç kişi yaralandı

Taksim’de H.Ç, sevgilisine yaklaşmaya çalışan M.Ü, sevgilisi Ö.B. ve kavgayı ayırmak isteyen C.A’yı bıçakladı. Polis tarafından yakalanan H.Ç, “Sevgilimi kıskandım” derken, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.