İran’dan ABD’ye Zengezur resti: Engelleyeceğiz

İran, ”Azerbaycan ve Ermenistan arasında ABD’nin arabuluculuğunda imzalanan ve bölgedeki diğer ülkeler tarafından kalıcı barışın sağlanması için yararlı olarak nitelendirilen barış anlaşması kapsamında Kafkasya’da planlanan koridoru engelleyeceğini” açıkladı.

‘RUSYA’NIN DESTEĞİ OLSUN YA DA OLMASIN’

Hamaney’in Danışmanı Ali Akbar Velayati, devlet haber ajansı Tasnim’e yaptığı açıklamada, ”İran’ın Ermenistan ile birlikte stratejik ittifak içinde olduğu Rusya’nın desteği olsun ya da olmasın Tahran’ın bu girişimi engelleyeceğini” söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, barış anlaşmasında yer alan ulaşım koridoruna atıfta bulunan Velayati, ”Kafkasya’yı 99 yıllığına kiralayabileceği bir gayrimenkul olarak görüyor” dedi. ”Bu geçit, Trump’ın paralı askerleri için bir geçit olmayacak, onların mezarlığı olacak” diyen Velayati, planı Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü zayıflatmayı amaçlayan “siyasi ihanet” olarak nitelendirdi.

GELİŞTİRME HAKLARI ABD’YE VERİLDİ

Beyaz Saray’da 8 Ağustos Cuma günü düzenlenen imza töreninde açıklanan anlaşmanın şartları arasında, Azerbaycan’ı, Türkiye ile sınır komşusu olan Azerbaycan’ın Nahçivan bölgesine bağlayacak Ermenistan üzerinden geçen bir güzergahın münhasır geliştirme haklarının ABD’ye verilmesi yer alıyor.

İran sınırına yakın bir güzergah olan bu koridor, Uluslararası Barış ve Refah için Trump Güzergahı (TRIPP) olarak adlandırılacak ve Ermenistan yasalarına göre işletilecek.

Velayati, bunun NATO’nun İran ve Rusya arasında ”engerek yılanı gibi” konumlanmasının önünü açacağını savundu.

İran Dışişleri Bakanlığı: ”İran’a sınırına yakın bir projenin ‘yabancı müdahale olmaksızın’ geliştirilmesi gerek”

Bunun yanı sıra İran Dışişleri Bakanlığı,” sınırları yakınındaki herhangi bir yabancı müdahalenin olumsuz sonuçları hakkında endişelerini dile getiren” bir açıklama yayımladı.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasını memnuniyetle karşılayan Bakanlık, İran sınırlarına yakın herhangi bir projenin “ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek ve yabancı müdahale olmaksızın” geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

RUSYA YEREL ÇÖZÜME İŞARET ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklmamada, anlaşmayı ihtiyatlı bir şekilde memnuniyetle karşıladıklarını belirtilerek, ”Moskova’nın, Washington toplantısı da dahil olmak üzere bölgede istikrar ve refahı teşvik etme çabalarını desteklediği” kaydedildi. Ancak Bakanlık, İran’a benzer şekilde, dış müdahaleye karşı uyarıda bulunarak, kalıcı çözümlerin bölge ülkeleri tarafından geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Açıklamada, ”Bölge dışı aktörlerin katılımı barış gündemini güçlendirmeli, yeni bölünmeler yaratmamalı” dendi.

Related Posts

50 Bin TL İsteyenlere Ateş Açtı

Antalya’da H.T., dükkanına çökmeye çalışanlara ateş açarak bir kişiyi öldürdü, birini yaraladı.

UEFA’dan Beşiktaş’a ceza

Beşiktaş’a Shaktar Donetsk maçında merdivenlerin bloke edilmesi ile sahaya meşale ve yabancı madde atılması nedeniyle para cezası verildi.

Kaza: Zile’de 4 Aile Üyesi Hayatını Kaybetti

Tokat’ın Zile ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 4 kişi hayatını kaybetti, festival iptal oldu.

Azra Akın’ın tatilcilerle sohbeti: Ne dedi

2002 Dünya Güzeli Azra Akın, ailesiyle Bodrum’da tatil yaparken görüntülendi. Kızını yüzdürüp daha sonra tek başına denize giren Akın, buradaki tatilcilerle de ayaküstü sohbet etti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Rize’de merhum Belediye Başkanı Ekrem Orhon’u anma törenine katıldı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, daha çok çalışmaları, birlikte olmaları ve üretmeleri gerektiğini söyledi.

Bakan Memişoğlu açıkladı: 11 yaralının tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sındırgı depreminde yaralananları hastanede ziyaret etti. Memişoğlu “18 kişiyi taburcu ettik ve 11 hastamız hala hastanemizde yatmakta” dedi.