Çin’de imalat sektöründe daralma seyrini sürdürdü

Çin İmalat Sanayi PMI Mayıs Ayında Arttı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs 2025’te önceki aya göre 0,5 puan artışla 49,5’e yükseldi. Nisan ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırması ve Pekin’in misilleme yapmasıyla tırmanan ticaret gerilimi sonrasında taraflar müzakere masasına otursa da devam eden belirsizlik, imalat sanayisi büyük ölçüde ihracata dayalı olan Çin’de, bu sektördeki ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemeye devam etti.

2025 Ocak’ta 49,1’e gerileyen endeks Şubat’ta 50,2’ye, Mart’ta ise 50,5’e yükselerek, 2024’ün son çeyreğindeki genişleme seyrini yeniden yakalamıştı. Endeks Nisan’da tarife restleşmesinin etkisiyle 49’a gerileyerek, son 16 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı.

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi de 49,2’den 49,8’e çıkarken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi 44,7’den 47,5’e yükseldi. UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, Mayıs’ta ABD ile ticarette toparlanmanın yaşandığını, hem ihracat hem ithalatta nisan ayına göre artış gözlendiğini belirtti.

Diğer taraftan, hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI da Mayıs ayında 0,1 puan azalarak 50,3’e indi. Ocak’ta 50,2 seviyesinde olan endeks Şubat’ta 50,4’e, Mart’ta 50,8’e yükselmiş, Nisan’da ise 50,4’e gerilemişti. PMI endekslerinde 50’nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerde artışı, altındaki değerler ise azalışı ifade ediyor.

Related Posts

Fırat Hayvan Ürünleri Tedarik ve Ticaret Merkezi Açılıyor

Elazığ’da yapımı devam eden Fırat Hayvan Ürünleri Tedarik ve Ticaret Merkezi, günlük 750 büyükbaş ve 2 bin 400 küçükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak. Merkez, bölge illere hizmet vermek üzere ekim ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.

ABD özel sektöründe beklenmedik istihdam artışı

ABD’de özel sektör istihdamı temmuzda 104 bin kişi artarak beklentileri aştı. Hizmet ve üretim sektörlerinin öncülük ettiği büyümede, büyük ve orta ölçekli işletmelerin istihdam katkısı dikkat çekti.

Haziranda işsizlik yeniden yükselişe geçti

Haziran ayında işsizlik yeniden yükselişe geçti. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 8,6’ya çıkarken, gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 16’yı aştı. İstihdamda da düşüş kaydedildi.

Bir ülkeden ithal edilecek bazı ürünlerde vergi sıfırlandı

Katar’dan ithal edilecek hurma, keten, tütün ve sünger taşının da aralarında bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında gümrük vergisi yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Söke Tariş’ten 1.6 Milyar TL Bütçe

Söke Tariş, 2025 bütçesini 1.6 milyar TL belirlerken, 35 milyon kg pamuk almayı hedefliyor.

Çeşme’de ağaçlardan sakız damlayacak

Dünyada yalnızca Yunanistan’ın Sakız Adası ile İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda yetişebilen sakız ağaçlarının hasat hazırlık dönemi başladı. Sakız ağaçlarında çizim işlemi her yıl haziran ayının sonu ile temmuz ayının başında yapılıyor. Çizilen …