Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Yenilikçi Diz Ağrısı Tedavisi!

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Çakmakçı, AA muhabirine verdiği demeçte, diz ağrısında dikkat çeken “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniğinin özellikle 65 yaş altı ve uygun hasta gruplarında yüzde 80’in üzerinde başarı oranına sahip olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Çakmakçı, diz kireçlenmesinin erken dönemlerinde diyet, kilo kontrolü, eklem sıvısı enjeksiyonları ve kolajen desteklerinin etkili olabileceğini ancak ilerleyen aşamalarda hastaların günlük aktivitelerini dahi gerçekleştiremeyecek duruma geldiklerini vurgulayarak, “Diz kireçlenmesi yaşlanmanın doğal bir sonucu olabilir. Zamanla kişinin yürüme yeteneği sınırlanabilir ve günlük hayatta zorluklar yaşanabilir.” dedi.

Çakmakçı, diz kireçlenmesinde ilerleyen evrelerde “Genikulat Arter Embolizasyonu” yönteminin tercih edildiğini belirterek, “Orta ve ileri derecede kireçlenme varsa, menisküs yırtığı, kemik kırığı, ciddi kıkırdak hasarı gibi durumlar söz konusu değilse, bu yöntem ile müdahale edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Diz anjiyosu olarak bilinen işlemin detayları hakkında Çakmakçı, hastanın röntgen ve MR incelemelerinin ardından uygunluğu değerlendirerek, tedavi planını oluşturduklarını belirtti. İşlem sırasında hastanın kasıktaki atar damarından anjiyo cihazı eşliğinde ultrason ile dize kadar ilerlendiğini açıklayan Çakmakçı, “Dizi besleyen 4 damar var ve bu damarlardan biri genellikle ödem oluşturuyor. Bu damarı belirleyip kapatıyoruz ve işlemi tamamlıyoruz.” diye ekledi.

Çakmakçı, işlemin yaklaşık bir saat sürdüğünü belirterek, uygun hastaların memnuniyet oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, kireçlenmenin yaş tip ve eklem içi ödem durumlarına göre farklılıklar gösterdiğini söyledi.

Related Posts

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.

Yalnızca zihni değil, beden sağlığını da zorluyor! Sınavda başarı tabakta başlıyor

Özellikle üniversite sınavı gibi kritik virajlara hazırlanan öğrencilerde kaygı düzeyi artarken beslenme alışkanlıklarında da gözle görülür değişimler yaşanıyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.