SMIC sınırları zorluyor: EUV olmadan 5nm üretim tamamlandı




Çin’in önde gelen dökümhane şirketi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), aşırı ultraviyole (EUV) litografi kullanmadan 5nm çip üretimini tamamladı. Önceki beklentiler, Çin’in 7nm seviyesinde kalacağı yönündeydi ancak bu gelişme, yarı iletken endüstrisinde stratejik bir dönüm noktası olabilir.

EUV teknolojisi olmadan 5nm üretiminin başarısı

Uzun bir süredir, 5nm ve daha küçük üretim süreçlerinde yalnızca Hollandalı ASML şirketinin sağladığı EUV litografi teknolojisinin gerekliliği vurgulanmaktaydı. Ancak SMIC, bu kısıtlamayı aşmak için eski bir teknoloji olan derin ultraviyole (DUV) kullanarak başarılı bir adım attı.

SMIC, “Self-Aligned Quadruple Patterning (SAQP)” adı verilen karmaşık bir desenleme sürecinden faydalanarak 5nm sınıfı çipler üretmeyi başardı. Şu an için sürecin yavaş ve maliyetli olduğu belirtilmekle birlikte, Çin’in kendi yarı iletken ekosistemini güçlendirmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yarı iletken analisti William Huo, Çinli ekipman üreticileri AMEC ve NAURA’nın artık ABD ve Japonya’daki rakipleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını belirtiyor. Ayrıca SMIC, ABD’nin Nvidia H20 gönderilerindeki kısıtlamaların ardından geliştirdiği 6nm üretim süreciyle Ascend 920 AI hızlandırıcısını tanıttı.

Ascend 920, Huawei’nin önceki modeli Ascend 910C’ye göre %30-40 daha yüksek performans sunuyor. Şu anda yeni sürecin teknik detayları net değil ancak bazı kaynaklar, SMIC’in DUV litografi tabanlı 3nm üretimine hazırlandığını iddia ediyor. Eğer başarılı olursa, bu gelişme mevcut litografi normlarını sarsabilir.

Related Posts

4. Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası

Şırnak’ta düzenlenen 4. Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası’na yarı final karşılaşmalarıyla devam edildi.

Toprak Razgatlıoğlu superpole yarışında yeniden zirvede

2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 5. ayağında milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, superpole yarışını da kazanarak Çekya’da 2’de 2 yaptı.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.