İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) aralıkta 47,4’e yükseldi ancak altı aydır süregelen daralmanın yavaşlasa da sürdüğüne işaret etti. Hem yurt içi hem de yurt dışında zorlu piyasa koşulları kaydedildi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, kasımda 47,2 değerini almıştı. Endeks üst üste altıncı defa 50 seviyesinin altında değer alırken üretim, yeni siparişler ve üretimde yavaşlama görüldü. İstihdamdaki azalma ise durdu.
Fiyatlara bakıldığında girdi maliyeti enflasyonu azalarak yedi ayın dip seviyesine geriledi ancak satış fiyatlarındaki hafif de olsa hız kazandı.
Üretim, bir önceki ay ile benzer şekilde zorlu piyasa koşulları nedeniyle gerilerken ihracat siparişleri ve toplam yeni siparişlerdeki daralma talebin zayıf olduğunun altını çizdi.
Yeni siparişler alt endeksi aralıkta 44,3’ten 45,3’e yükselirken yeni ihracat siparişleri endeksi 48,4’ten 48’e geriledi.
Üretim altı aydır daralıyor
Üretim üst üste altıncı ayda da daralma kaydetti. Üretim alt endeksi aralıkta 46,9’dan 46,8’e geriledi.
İş yükünün hafiflemesine rağmen istihdam aralıkta yatay kalarak iki aylık düşüşünü sonlandırmış oldu. İmalatçıların bazıları kapasiteyi artırsa da bazıları yeni siparişlerin azalması ve işten ayrılmalarla çalışan seviyelerinin düştüğünü kaydetti.
Girdi fiyatları aralıkta TL’deki değer kaybı, ücretlerdeki ve ham madde fiyatlarındaki artışlarla yükseldi ancak girdi fiyatları enflasyonu üst üste beşinci ayda da geriledi.
Girdi fiyatları alt endeksi aralıkta 60,5’ten 58,8’e geriledi.