Yapay zeka ile oyun geliştirmek mümkün mü? Microsoft yeni yapay zekasını tanıttı

Yapay Zeka ile Geliştirilen Oyunlar Geleceğin Oyun Dünyasını Şekillendirecek

İngiltere merkezli Ninja Theory tarafından geliştirilen Bleeding Edge oyunundan elde edilen yüz binlerce saatlik oyun verisi ve kontrol girişleriyle eğitilen bir araç olan Muse, geliştiricilere yeni mekaniklerin nasıl görüneceğini denemeleri için gerçeğe yakın sahte oynanış görüntüleri üretebiliyor.

Ancak Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer’ın Muse’nin klasik oyunları taklit ederek modern sistemlerde çalıştırabileceğine dair açıklamaları bazıları tarafından karışık bulundu. Microsoft’un genel CEO’su Satya Nadella, Muse’nin yapay zeka tarafından üretilmiş oyunlar için bir temel oluşturabileceğini düşünüyor. Ancak şu anda Muse sadece var olan oyunların yapay zeka tarafından üretilmiş sahte oynanış videolarını üretebiliyor ve henüz oynanabilir bir oyun oluşturamıyor.

New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi profesörü olan Julian Tongelius, Muse gibi araçların oyun motorlarının karmaşıklığını aşmak için faydalı olabileceğini, ancak belirli sınırlamalarının olduğunu belirtiyor.

Google, GameNGen projesi kapsamında oyun motoru olmadan Doom oyununu çalıştırabilen bir yapay zeka geliştirmişti. Ancak bu tür sistemlerin tutarlılığı bir sorun teşkil ediyor; çünkü zamanla yapay zeka oyun dışı unsurları “hayal etmeye” başlıyor. Microsoft, Muse ile bu sorunu aştığını söylüyor, ancak modelin belirli oyunlar için eğitildiği ve büyük veri miktarı gerektirdiği belirtiliyor.

AI destekli oyun geliştirme sürecine dair bu yeni teknolojiler büyük ilgi görse de henüz geniş oyun yapımı için yeterli değil. Muse gibi bir sistemin bağımsız veya tek oyunculu oyunlarda pratik olmadığı ve geliştiricilere ciddi bir hız kazandırmadığı ifade ediliyor.

Oyun tasarımcısı ve AI Guys şirketinin kurucusu Ken Noland, bu teknolojinin teknik açıdan önemli bir adım olduğunu kabul ediyor ancak henüz belirli bir kullanım alanı bulamadığını savunuyor. Muse’nin sadece belirli sahneler için faydalı olabileceğini ancak oyun geliştirme sürecindeki temel sorunları çözmediğini belirtiyor.

Sonuç olarak, yapay zeka tarafından üretilen oyunların geleceği oldukça belirsiz. Google, son zamanlarda oynanabilir dünyalar oluşturabilen Genie 2 adlı bir sistem geliştirdiğini duyurdu. Ancak Microsoft’un Muse aracı şu anda sadece oyun geliştirme sürecinde destekleyici bir araç olarak öne çıkıyor.

New York Üniversitesi’nden Tongelius, gelecekte tamamen yapay zeka ile oluşturulan oyunların henüz uzak bir ihtimal olduğunu belirterek, yapay zeka destekli oyun geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurguluyor.

Related Posts

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

GTA 6 ertelendi ancak Half-Life 3 bu yıl tanıtılabilir

Yeni ortaya çıkan bir iddiaya göre uzun yıllardır beklenen Half-Life 3 bu yıl tanıtılabilir.

Apple, ABD’ye rekor bir yatırım yapıyor!

Apple, önümüzdeki dört yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Tim Cook, bu duyuruyu ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. günü için düzenlenen etkinlikte …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …