Yemen’deki Husiler, alıkoydukları 153 kişiyi serbest bıraktı

Husiler Yemen’de 153 Kişiyi Serbest Bıraktı

Husiler, Yemen’deki 153 kişiyi ‘tek taraflı girişim kapsamında’ serbest bıraktıklarını duyurdu. Husilere ait El Mesire televizyon kanalının haberine göre, Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir El Murtaza, başkent Sana’da basın toplantısı düzenledi. Murtaza, ‘tek taraflı başlattıkları insani girişimi uygulama çerçevesinde savaş cephelerinde alıkoydukları hükümet yanlısı’ 153 kişiyi serbest bıraktıklarını söyledi.

Kızılhaç Doğruladı

AA’nın aktardığına göre, Komite Başkanı Murtaza, girişimin insani amaçlı ve tek taraflı olduğunu, serbest bırakılanların büyük çoğunluğunun hasta, yaralı, yaşlılar ve ailesinin tek erkek çocuğu olanlardan oluştuğunu belirtti. Murtaza, alıkoydukları kişileri serbest bırakarak kendi açılarından olumlu bir insani mesaj vermeyi amaçladıklarını ve hükümetin bunu doğru bağlamda okuyacağını umduklarını dile getirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de yaptığı açıklamada, Husilerin 153 kişiyi serbest bıraktığını doğruladı.

Komiteden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların Kızılhaç’ın Sana’da düzenli olarak ziyaret ettiği ve yardım sağladığı tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Yemen’de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası yapılırken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

BM, Faaliyetlerini Askıya Almıştı

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ocak Cuma günü bir açıklama yaparak Yemen’in başkenti Sana’daki çalışanlarına yönelik alıkoyma eylemlerinin ardından ülkede Husilerin kontrolünde olan bölgelerde tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Twitter sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sana’daki emrivaki yönetim (Husiler) dün kontrollerindeki bölgelerde görev yapan daha fazla BM çalışanını alıkoydu” ifadesi kullanılmıştı.

BM bünyesinde görev yapan tüm çalışanların can güvenliği için Husilerin kontrolünde olan bölgelerdeki resmi faaliyetlerin askıya alındığı ve ikinci bir duyuruya kadar bu kararın devam edeceği ifade edilmişti. Yemen’deki BM yetkililerinin alıkonulan çalışanların derhal önkoşulsuz serbest bırakılması için Husilere bağlı üst düzey yöneticilerle etkin çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. BM açıklamasında ayrıca Husiler tarafından alıkonulan çalışanların sayısına veya uyruklarına ilişkin ise bilgi verilmemişti.

Guterres’ten Kınama

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı yazılı açıklamada, “BM ve ortaklarının personeli, görevlerini icra ederken hedef alınmamalı, tutuklanmamalı ya da gözaltına alınmamalıdır. BM personelinin ve mülkünün güvenliği ve emniyeti sağlanmalıdır” demişti.

Söz konusu yedi personelin yanı sıra Haziran 2024’ten bu yana, 2021 ve 2023 yıllarından itibaren keyfi şekilde alıkoyulan BM personeli, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları, diplomatik misyon temsilcilerinin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden Guterres, Husi yönetiminin daha önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetmişti. Guterres, keyfi alıkoymaların BM’nin Yemen’deki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım ulaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Ayakları dışarıda araç kullanan kişi başsavcı çıktı

Gaziantep’te bir sürücünün ayaklarını camdan çıkartarak otomobil kullandığı görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu. Tepki çeken görüntülerde çakarlı aracın sürücü koltuğunda oturan kişinin Gaziantep Bölge Adliye Cumhuriyet Başsavcısı M.B. olduğu öğrenildi.

Aşırı Sıcaktan Tavukları Serinletme Yöntemi

Mersin’de bir çiftlikte tavuklar, buzlu su sıkılarak aşırı sıcaklardan korunmaya çalışılıyor.

İşte Osimhen’in geliş tarihi

Galatasaray’da Victor Osimhen’in Türkiye geliş tarihi netleşmeye başladı.

Kayıp kadim rengin tarifi binlerce yıl sonra bulundu: Askeri sistemlerde bile kullanılacak

Binlerce yıl önce Mısır piramitlerinin gölgesinde parlayan bir renk, yüzyıllar süren sessizliğin ardından yeniden doğdu. Antik çağların en gizemli ve çarpıcı tonlarından biri olan Mısır Mavisi (Egyptian Blue), bilim insanlarının çabalarıyla modern dünyaya geri kazandırıldı.

CHP’de toplu istifa: İl yönetimi düştü

CHP Mardin İl Örgütü’nde, yedek üyelerin de dahil olduğu dokuz kişinin topluca istifa etmesi sonucu il yönetimi düştü. İstifacı üyeler gerekçe açıklanmadı.

Kabine toplanıyor: Ana gündem orman yangınları olacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Beştepe’de toplanacak. Toplantının ana gündem maddesi orman yangınlarıyla mücadele olacak.