Türkiye genelinde aralık ayı yağışları bir önceki seneye göre arttı

2024 Aralık Ayı Yağış Raporu Açıklandı: Türkiye Genelinde Durum Nasıl?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2024 Aralık Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, Türkiye genelinde aralık ayı yağışı uzun yıllar ortalamasının altında gerçekleşti. Geçen yıl ise aynı dönemde yağışlar beklenenin üzerindeydi.

1991-2020 döneminde uzun yıllar aralık yağış ortalaması metrekareye 75,7 kilogramdı. Ancak Aralık 2023’te bu rakam 68,5 kilograma düşerken, geçen ay ise 73 kilogram olarak gerçekleşti. Yağışlar, normaline göre yüzde 4 azalırken, geçen yıl aralık ayına göre yüzde 7 arttı.

Aralıkta yağışlar bazı bölgelerde normallerin üzerine çıkarken, bazı bölgelerde ise azalma gözlendi. Örneğin Trakya’nın kuzeyi, Ege Bölgesi’nin batı kesimleri, Antalya, Burdur, Mersin ve Giresun’un doğu kesimlerinde yağışlar normallerin üzerindeyken, Çorum, Amasya, Samsun, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van ve Ağrı çevrelerinde yüzde 60’ın üzerinde azalma yaşandı.

Bölgelere Göre Yağış Dağılımı

Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yağışlar normallerin üzerindeyken, diğer bölgelerde normallerin altında yağış aldı. En fazla azalma yüzde 53 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gözlemlendi. Ege Bölgesi’nde aralık ayı yağışları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İl bazında en fazla yağış yüzde 84 ile Muğla’da görülürken, en fazla azalma yüzde 70 ile Hakkari’de oldu. Antalya ve Burdur’da son 12 yılın en yüksek aralık ayı yağışı kaydedilirken, yağışlı gün sayısı Türkiye genelinde ortalama 11,8 gün olarak gerçekleşti.

İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla ve Antalya çevrelerinde 20-25 gün aralığında yağış görülürken, Şırnak, Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır ve Kars çevrelerinde yağışlı gün sayısı 5’in altına düştü.

(Kaynak: ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Londra’da çıkan yangında 3’ü çocuk, 4 kişi öldü

Luzey batısındaki bir evde çıkan yangında 3’ü çocuk, 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Lastiği patlayan otomobil tünel duvara çarptı: 3’ü çocuk 5 yaralı

Manisa’da lastiği patlaya otomobilin tünel duvarına çarpması sonucu 3’ü çocuk 5 kişi yaralandı.

Sosyalist Enternasyonal’de ‘döviz’ krizi… Tülay Hatimoğulları’ndan ilk açıklama: ‘Free İmamoğlu’ dövizini neden kaldırmadı?

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli’nin Sosyalist Enternasyonal’in Konsey Toplantısı’nda ”Free İmamoğlu” dövizini kaldırmaması tartışmalara neden oldu. Hatimoğulları, tartışmalara dair ilk kez konuştu, dövizi neden “kaldıramadığını” açıkladı.

Yeşilçam oyuncusunun hazin sonu

Yeşilçam döneminde birçok ünlü isimle kamera karşısına geçen Mehmet Serdar Sulukahya, genç bir kadın tarafından evinde bıçaklanarak öldürüldü. Gözaltına alınan Fatma P.’nin “Taciz etmeye kalktı, tartıştık” dediği öğrenildi.

Otomobil piyasasında bir devir kapanıyor: Onlarca araç üretimden kalkacak

2026 yılı itibarıyla üretimden kalkacak otomobillerin listesi ortaya çıktı. Otomobil piyasasına veda edecek otomobiller arasında spor araçlar, sedanlar ve lüks otomobiller yer alıyor.

Aile Bakanlığı’nın ‘Aile Yılı’ panosu kadınları ayağa kaldırdı

Bakanlık tarafından ‘Aile Yılı Hatırası’ panosu sosyal medyanın gündemine oturdu. Kadınlar panoya pankart astı. Asılan pankartta 2025 yılında 79 kadının aile içinde öldürüldüğü verisi yer aldı.  Güvenpark’ta da “Aile Yılı Hatırası” panosu protesto edildi.